maandag 17 juni 2013

Verborgen recensie

Surfend op het net, op zoek naar mooie plaatsjes die ik zeker niet mag missen tijdens mijn reis naar Ierland volgende zomer, stootte ik op een prachtige recensie die ik nog niet eerder las. Een recensie van 'Het Vervloekte Land'. Geschreven op de laatste dag van 2004. Heel lang geleden dus.
De twijfel over je eigen kunnen blijft, ook al heb je al een stapel boeken bij elkaar geschreven.
Een lovende recensie als deze is voor mij, in een periode waarin ik meer woorden wis dan schrijf, als een reddingsboei waaraan ik mij optrek.  Ik weet nog heel goed hoe traag en moeizaam dit boek vorderde. Hoe vaak ik heb getwijfeld en gevloekt. Maar uiteindelijk is het mij toen gelukt. Waarom zou het nu anders gaan? Op naar de schrijftafel dus!

Fragment uit de recensie:

(...)
Op meesterlijke wijze beheerst Inge Bergh de emotie in haar taalgebruik. Wat ze omschrijft, beklijft, o.m. door knappe vergelijkingen en mooie beeldende zinnen: "De inktzwarte nacht was als een leeg doek waarop Eilish de meest verschrikkelijke taferelen schilderde". "De tijd zou de harde kantjes van het verdriet en de woede knagen, net als een rivier die jaar na jaar scherpe rotsen tot ronde keien slijt". Zo ook wordt de wending van beloftevolle hoop naar dwingende wanhoop in het boek aangegeven met een schitterende vergelijking die aankomt als een slag in je gezicht: "Het leek alsof ze een grote puist had opengeduwd. Het zwarte slijm kleefde aan haar vingers en de stank sloeg haar in het gezicht".

Vaak eindigt een paragraaf met een vraag, een aanwijzing of een dreiging waardoor je gespannen verlangt naar het vervolg. Wanneer de wanhoop toeslaat, lijkt er geen einde te komen aan de rampspoed. Er wordt spanning opgebouwd door het moment van ommekeer zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe lang houdt ze het nog vol? Wanneer zal het tij keren?

Het verhaal is opgebouwd rond een aantal sterke karakters waarmee je je kan vereenzelvigen, waartegen je je kan afzetten. De rauwe, verbitterde Charles Edgeworth, geld is waar het hem om gaat. John, de zoon, een zachte Engelsman die voor eeuwig de last moet dragen van een tirannieke vader. Paider, een jonge vurige Ier, gebrand om zijn vaderland te redden. Eilish, een harde bolster met een blanke pit. Zij dreigt alleen te vallen en dat gevoel geeft haar alle kracht om op zoek te gaan, om door te zetten.

Inge Bergh heeft een meeslepend en aangrijpend verhaal geschreven. Het lot van een gezin en van een volk kan je onmogelijk onbewogen laten. [Patricia Jeunen] / 2004-12-31 / Copyright (c) Vlabin-VBC

1 opmerking:

  1. Ik vind het nog steeds één van je beste boeken. Het is voor een veel veel bredere categorie dan 12-14 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen